Vanliga frågor

För att logga in behöver du ha ett aktivt bibliotekskonto i din kommun.

Du loggar in med ditt personnummer, alternativt bibliotekskortsnummer + din fyrsiffriga pin-kod. Bibliotekskortsnumret hittar du på ditt bibliotekskort och du skriver det utan mellanslag när du loggar in.

Observera att du behöver välja hämtställe och fylla i dina kontaktuppgifter då dessa inte följer med in i Dalabiblioteken gemensamma system. 

För att ta del av alla tjänster behöver du godkänna avtalet.

För att använda den digitala funktionen "Glömt pin-kod", behöver du godkänna vårt låneavtal och därefter fylla i kontaktuppgifter för att byta pinkod.

Du som har bankid kan logga in utan pinkod. Du behöver sen godkänna avtalet, fylla i dina adressuppgifter för att byta pinkod.

Du kan också få en ny kod på något av våra bibliotek. Glöm inte att ta med foto-legitimation!

Är du inte låntagare hos oss i Dalabiblioteken så är det inget problem. Att skaffa bibliotekskort kostar inget. Du behöver komma in till något av våra bibliotek och legitimera dig för att få bibliotekskortet. Fyll i ansökan här på vår webbplats.

Klicka på länken Skaffa bibliotekskort

För att få tillgång till alla böcker, medier och tjänster i Dalabiblioteken behöver du godkänna ett låntagaravtal. Du ger ditt samtycke till att vi registrerar dina personuppgifter i Dalabibliotekens gemensamma system. Du godkänner också våra låneregler, så att vi kan hålla dig informerad om förändringar som gäller dig.

 

Du kan godkänna avtalet direkt på vår webbsida. Läs mer hur man gör på Så fungerar bibliotekskorts-avtalet

När vi slår ihop bibliotekskatalogerna, det vill säga all information om vilka böcker som finns på vilket bibliotek, så sorteras det inte alltid så bra. Då blir det dubbla poster och det blir rörigt för dig som söker i katalogen. Då måste vi medarbetare in och städa i katalogen och det tar lite tid. Extra lång tid tar det för att vi under hela våren lagt till ett nytt bibliotek i katalogen varje vecka. Sammanfattningsvis: ursäkta röran, vi bygger om!

Men det går att få det lite mindre rörigt. Här kommer lite tips på hur du kan söka i katalogen:

1. Sök på det du önskar få träff på. I träfflistan finns det till höger olika filter du kan använda för att få en mer exakt sökning. Till exempel målgrupp, år eller författare.

2. När du hittar en bok du är intresserad av, gå in på posten och längst ner finns en lista med liknande böcker, här kan det finnas fler böcker för dig.

3. Kombinera sökord för att få en mer precis träff. Till exempel om du vet författare och vad boken handlar om kan du söka på till exempel odling andersson. 

4. Sökrutan använder boolska operatorer (och, eller inte) så om du kombinerar sökord med mellanslag emellan så söker det automatiskt på båda ord (och). För att använda de övriga i din sökning måste du skriva ut dem, helst med stora bokstäver. Exempel: odling INTE Andersson

Experimentera dig fram och ha lite tålamod. När alla bibliotek är inne i databasen och vi städat upp lite i katalogen kommer det märkas lite skillnad.

Det beror på att indexering av nya bibliotek i Dalabiblioteken sker varje vecka. Enkelt förklarat så jobbar sidan väldigt hårt med att få in alla information från det biblioteket som ansluter till Dalabiblioteken. Besök gärna webbplatsen vid ett senare tillfälle om den skulle vara allt för långsam. 

Sök

Språk